BuurtSchoolThuis Show - het Cultuurproject Architectuur van OBS De Wilgenhoek











maandag 14 februari 2011

Wat is een landschapsarchitect?

Een architect weten we al: dat is iemand die iets ontwerpt en bouwt. Een landschap is wat je buiten in de natuur ziet, bijvoorbeeld een weiland, een rivier, een meer. Dus is een landschapsarchitect iemand die een weiland of een rivier ontwerpt? Nee, dat is het niet. Maar als ze bijvoorbeeld een stad willen bouwen op een plaats waar nu weiland is, met slootjes er doorheen, met misschien een meer in de buurt, dan bedenkt een landschapsarchitect hoe je dat het beste kunt doen.
Ronald Bron is zo'n landschapsarchitect. Hij heeft aan de kinderen van groep 3 en 4 uitgelegd waar je allemaal aan moet denken als je een stad wilt bouwen, bijvoorbeeld in weiland, waar ook water is.
Dat is niet zo gemakkelijk, want je moet aan heel veel dingen denken.
In de eerste plaats moet het een mooie stad worden, waar de mensen graag willen wonen. Met mooie huizen, winkels en scholen. En als er al een meer in de buurt is, dan vinden de mensen het vast wel fijn, om er te vissen of te zwemmen.
Als de landschapsarchitect een beetje heeft bedacht hoe de stad eruit gaat zien, met huizen en bomen, met water er omheen, dan gaat hij er een tekening van maken.
Dan kan hij met andere mensen erover praten en laten zien wat voor een mooi plan hij heeft. En misschien hebben zij wel goede ideeën die hij kan gebruiken.
Eerst maakt hij een heel envoudige tekening, dan een mooiere, en dan een nóg mooiere. Kijk hieronder maar hoe dat eruit ziet. 

Deze tekening is nog niet duidelijk
 
Dit wordt al een stuk beter

Dit ziet er mooi uit, water met huizen en bomen er omheen
 Als de landschapsarchitect een mooie tekening heeft, kan hij goed aan andere mensen uitleggen hoe mooi zijn stad wordt. En het is nóg beter, als hij een maquette maakt.  Dat is een plattegrond, met huizen en bomen erop. Dus met alles wat in de stad moet komen. De meeste kinderen weten al wat dat is, want zij hebben zelf een plattegrond gemaakt, met huizen erop. Hieronder zie je hoe zo'n maquette eruit ziet, en hoe mooi de kinderen het vinden.
















Wat een verhaal hé? Over de landschapsarchitect. Het is best een moeilijk beroep, maar ook erg leuk, want je mag van alles zelf bedenken. Net als iedere architect. 

Weet je wat GIL-tekenen is? Precies: glas-in-lood tekenen! Vandaag was groep 8 aan de beurt om deze tekeningen te maken. En in groep 7 werd met echt glas-in-lood gewerkt. We wisten al, dat het een beroep is waar je goed moet uitkijken: niet in je vingers snijden met een mes of met glas. En op deze foto zie je dat Reina met een brander werkt. Dus wéér oppassen voor je vingers, én een veiligheidsbril dragen.
De kinderen maakten mooie 'glazen schilderijen' met glas in allerlei kleuren.



 Nagekomen bericht:
Vorige week vrijdag hadden de kinderen van groep 3 hun speurtocht. Gelukkig was het droog.